drugari, kako i cime odrzavate i cistite rezervoar za vodu, da li su tablete hlora dovoljne, ili?
pozz
Čišćenje i održavanje rezervoara za vodu
- Igor Narval
- Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
- Plovilo: Narval 820
- Dimenzije: 8.2m x 2.45m
- Status: Offline
Re: Čišćenje i održavanje rezervoara za vodu
Nele,
meni je rezervoar za vodu "mešina" od 200 litara.
Tu vodu koristim samo za tuširanje. Za toalet sistem uzima vodu iz reke.
Za pripremu hrane i za piće koristim isključivo flaširanu vodu.
Mešinu nije lako ni izvaditi napolje, čak i kada bi želeo da je nešto perem.
Imajući navedeno u vidu ja ne čistim mešinu, a ne znam ni kako bih to uradio sem da dodam hlor u tabletama.
Čak i posle takvog "čišćenja" moja preporuka svima kod mene na brodu bi bila da piju isključivo flaširanu vodu.
meni je rezervoar za vodu "mešina" od 200 litara.
Tu vodu koristim samo za tuširanje. Za toalet sistem uzima vodu iz reke.
Za pripremu hrane i za piće koristim isključivo flaširanu vodu.
Mešinu nije lako ni izvaditi napolje, čak i kada bi želeo da je nešto perem.
Imajući navedeno u vidu ja ne čistim mešinu, a ne znam ni kako bih to uradio sem da dodam hlor u tabletama.
Čak i posle takvog "čišćenja" moja preporuka svima kod mene na brodu bi bila da piju isključivo flaširanu vodu.
- nele
- Pridružio se: Ponedeljak 30 Dec, 2019 11:03
- Plovilo: Aquarius 320
- Dimenzije: 9.6m x 2.45m
Re: ciscenje i odrzavanje rezervoara za vodu
kod mene je fiksni, plasticni rezervoar! laksa varijanta za ciscenje, mislim?! u maju kad sve snimim...vidimo se i cujemo za dalja uputstva!
- Zveki
- Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
- Plovilo: Spokoj
- Dimenzije: 8.5m x 2.6m
Nemam veliki rezervoar, nije jos stigao na red da ga ubacim mada i ako budem to radio imam mesta za neki od 50L. Trenutno koristim plasticni od 20L koji mi sluzi za ispiranje sudova nakon sto ih operem u Dunavu. S obzirom na malu kolicinu vode, ona se ne zadrzava dugo u njemu tako da nemam problema sa ciscenjem. Jednom mesecno ga skinem sa nosaca i pod cesmu isperem i izribam od kamenca.
Za kuvanje, pranje voca i povrca i pice iskljucivo flasiranu vodu i neki put kvas kad se Mileta seti da ponese
Za kuvanje, pranje voca i povrca i pice iskljucivo flasiranu vodu i neki put kvas kad se Mileta seti da ponese
- Igor Narval
- Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
- Plovilo: Narval 820
- Dimenzije: 8.2m x 2.45m
Nele,
Bitno je da odlučiš za koju namenu ćeš da koristiš vodu iz rezervoara, to će ti reći koliko detaljno moraš da čistiš sistem.
Ako želiš tu vodu da koristiš za piće sigurno ćeš morati detaljno da očistiš rezervoar, a najmanje što ćeš trebati da radiš je da stavljaš i hlor redovno.
Bojim se da je i nakon toga pitanje da li je ta voda dobra za piće, posebno kada dugo stoji na visokoj temperaturi.
Nadam se da neko od članova foruma ima iskustva u tim aktivnostima, pa će ti reći šta da radiš.
Ja iskreno ne koristim vodu iz mešine za piće, pa mi ni čišćenje tog sistema nije preterano visoko na listi prioriteta.
Bitno je da odlučiš za koju namenu ćeš da koristiš vodu iz rezervoara, to će ti reći koliko detaljno moraš da čistiš sistem.
Ako želiš tu vodu da koristiš za piće sigurno ćeš morati detaljno da očistiš rezervoar, a najmanje što ćeš trebati da radiš je da stavljaš i hlor redovno.
Bojim se da je i nakon toga pitanje da li je ta voda dobra za piće, posebno kada dugo stoji na visokoj temperaturi.
Nadam se da neko od članova foruma ima iskustva u tim aktivnostima, pa će ti reći šta da radiš.
Ja iskreno ne koristim vodu iz mešine za piće, pa mi ni čišćenje tog sistema nije preterano visoko na listi prioriteta.
- Uros
- Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
- Plovilo: Riviera
- Dimenzije: 8.7m x 2.8m
- Kontakt:
Dok sam imao brod, i ja tu vodu nikada nisam koristio za piće a ni za kuvanje. Koristio sam je kao tehničku vodu za pranje ruku, sudova...
Inspektor za visinu kabine
I Skandinaviji Svi koriste rezervoare od. Inoxa ..klima je drugačija ,hladnija,hladna I voda po kojima se plovi.. ta voda je tehnička ,a flaširana po frižiderima se drži. A pitaću drugara,koji je imao godinama jahtu u Tanzaniji,Kako je on čuvao vodu na.dugim prekookejanskim plovidbama.
- Mileta
- Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
- Plovilo: Polaris Glider
- Dimenzije: 7m x 2.5m
Ja imam plastični rezervorar u podu čamca, ta voda mi služi isključivo za pranje sudova i ruku, ne pijem je. Pijem isključivo flaširanu, ili donsem od kuće česmovaču u balonu od 5-6 litara. I tebi bih preporučio da piješ samo onu koju doneseš od kuće ili kupiš, nikako iz rezervoara. U rezervoaru će verovatno duže da stoji, budu vrućine, ne može voda tako dugo stajati a da je bezbedna za piće.
- dell_mare
- Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
- Plovilo: Ten Broeke 780AK
- Dimenzije: 8m x 2.6m
Imam gumenu-hipalon mešinu od 100 litara kao tank za vodu i ona je dovoljna za tehničku vodu na brodu. Problem mi pravi pumpica od 12v koja razvodi vodu do slavine. Prosto, zakrpljena je na više mesta silikonom, prska i gubi pritisak tako da moram da je zamenim. Ima li neko ideju gde može da se nabavi kod nas takva pumpica da ne čekam aliexpress dostavu ili dajem malo bogatstvo u Tehnonautici? Video sam na KP al uglavnom imaju za pretakanje benzina i ulja.
- Uros
- Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
- Plovilo: Riviera
- Dimenzije: 8.7m x 2.8m
- Kontakt:
Ja znam da neki ljudi kod nas koriste male motore od prskalica za brisace, ili za farove na automobilu. Mislim da se mogu naci jeftino na oglasima, ili na nekom otpadu 
Inspektor za visinu kabine