Svojevremeno smo ovde komentarisali izgradnju krova i izgled prozora na mom Cranchi-ju. Sada imam istu muku na Polarisu. Neko će reći da ništa ne diram, da je Polaris odličan i lep sa tom fabričkom ceradom, ali mene nervira jer je komplikovano skidati i nameštati pored onoliko rajfešlusa, delova. Ulazak s boka za mnoge posetioce je nemoguća misija. Korito je duboko, aluminijumski delovi tende su slabašni ako se neko ne daj bože u padu prihvati rukom za šipku, verujem da bi se iskrivila, u najgorem slučaju odlomila. E zato sam rešen da napravim tvrd krov. Najverovatnije od aluminijuma, od kojeg materijala je i ceo čamac. Ne bežim ni od poliestera, ukoliko cene budu dijametralno različite, prevagnuće povoljnija. Sad želja mi je i da se jedan prozor na vetrobranskom staklu otvara, jer je pri vrućinama prijatnije ploviti sa otvorenim prozorom. s druge strane Zveki, naš drugar i član foruma, mi saveruje da ne diram postojeće prozore nego da krov radim a da oni ustanu kako jesu, jer je fabrički sve lepše. Tako ne vidim rešenje kako bih napravio da se jedan prozor otvara. Imam i viziju da krov nema zadnje oslonce nego da bude bez stubova pozadi. Nešto kao novi Zoranov brod. Milion kombinacija, mišljenja, pa menjanje zamišljenog, i tako u krug.
Postaviću ovde orginal fotografiju Polarisa sa fabričkom ceradom i nekoliko varijacija koje je u fotošopu uradio Uroš, i par fotografija Zoranovog broda sa krovom, pa da čujem mišljenje, sugestije, predloge. Zajednički ćemo sigurno naći neko najbolje, najpovoljnije i najfunkcionalnije rešenje, siguran sam.
Da još nešto dimenzije tog krova bi orentaciono bile- dužina od šoferke do krme 3 metra, širina oko 1.70 m, visina u kokpitu bi bila oko 1.80 cm