Kako eliminisati VB motor i ugraditi brodski

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m
Status: Offline

Kako eliminisati VB motor i ugraditi brodski

Post od Zveki »

Dodje zima i onda tako svake zime nas tri drugara sednemo i smisljamo nove teorije zavere protiv nasih camaca. Ako se 10% toga i ostvari odlicna stvar, ako ne, bar nam lepo prodje vreme.

Dakle, kako sam ja pre nekog vremena zdusno podrzao Urosa u njegovoj ideji o zameni Albina za plovilo sa brodskim motorom, to je on resio da mi se oduzi i sada, malo po malo hrani crvica koji se pojavio u mojoj glavi i krenuo da radi svoj posao.

Klasicna prica ide u dva pravca. Jedan vodi ka prodaji Alibija i potragom za nekim krstenim plovilom sa brodskim motorom. Nesto nisam za varijantu prodaj pa onda "sedi i placi" jer naleteti kod nas na nesto da valja a da cena nije tipa "toliko mi treba" je skoro nemoguca.
Sledeci pravac o kome pricamo je varijanta ugradnje brodskog motora SA OSOVINSKIM VODOM u Alibija, celicnog tabanasa duzine 7,30 sa platformom i 1,80 sirine u tabanu. Zbog kompletnog vidjenja izvodljivosti da napisem i da je korito ravno ili skoro pa ravno ko tepsija, bez svanca ili sa jedva primetnim ali zanemarljivim za ovu pricu.

Kao polazna osnova u obzir bi dosao neki DMB ili neki slican motorcic s obzirom da mi brzina nije primarni cilj. Bitno mi je da ne izgubim postojecu od nekih 7km/h uzvodno koliko sada uspevam sa Mercury 9,9 teretnjakom na otprilike 2/3 gasa.
Sledece sto znam da bi pre same ugradnje motora, korito moralo pretrpeti izmene i pravljenje svanca i ostalih potrebnih elemenata. Ako bih to radio, tada bih i vodenu liniju korita produzio tako da zadnja platforma bude sastavni deo korita.
E pa voleo bih da cujem vase komentare za i protiv, moguce ili nemoguce, da li je uopste isplativo tako nesto i koliko je siguran rezultat toga po pitanju gubljenja ili dobijanja na plovnosti.

Sto bi rekli, vase sugestije, predlozi i misljenja.......duga je zima :lol:
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Re: Kako eliminisati VB motor i ugraditi brodski

Post od Uros »

Sećam se te jeseni prošle godine, ti i ja sedimo uveče na ostrvu uz vatru i pričamo ko šta ima od čamaca, dokle je ko plovio, šta se pokazalo dobro...Na kraju smo došli do zaključka da, ko god se od nautičara naplovio, stigao do Đerdapa ili uzvodnih udaljenih oblasti, taj je imao plovilo sa brodskim motorom. Oni koji su stigli do tamo sa vanbrodskim su u ozbiljnoj manjini. Pouzdanost u radu dizel motora, mnogo ozbiljniji potisak od vanbrodskog, sigurnost u nevremenu, ekonomičnost i još mnogo prednosti, motivišu čoveka da se lakše odluči i zaplovi dalje, ili češće. Ja sam tu noć prelomio da Albin, koliko god bio lep i koliko god ga voleo, ide na prodaju :)
One priče koje se mogu pročitati na svakom ćošku od ljudi koji nikad nisu imali brodski motor, već videli kod nekog svog "druga" da motor trese, smrdi, dimi, da mora da roni kad se nešto zakači za propeler, to su gluposti...Sve zavisi od toga kako je konstruisano plovilo, i kakvog vlasnika ima pre svega. Onda je sve rešivo. Onaj ko je kupio neku starudiju sa brodskim motorom pravljenu i varenu iza kuće, i u koji prethodni vlasnik nije uložio ni dinar i ne zna ni gde je merač za ulje na motoru, on može da očekuje to što ljudi pričaju. Ali čak i to može da se sredi i da bude vrlo dobro, ko ima volje i malo umeća.

#

Podržavam ovu ideju naravno, i mislim da je najveći problem taj nedostatak švanca. Tvoje korito se pozadi i ne sužava(ili je minimalno) i nema švanc, a to bi sve mnogo značilo ugradnji brodskog motora. Sigurno da je izvodljivo, pogotovo ako rešiš da produžiš korito za npr dužinu platforme i na tom delu dobiješ potreban ugao.

Što se tiče motora, viđali smo mnogo kabinaša sa DMB-om koji su i veći od Alibija, i to funkcioniše dobro godinama. Alibi ima oko 2-2.5 tone, bilo bi verovatno optimalno da je i jači motor, ali mislim da to nije i neophodno. Deset brodskih konja će da ga gura istom brzinom kao i tvoj Mercury, a imaćeš tri puta bolju ekonomiju. I tvoj teretni Mercury radi na max 2/3 gasa, nikad ne ideš punim gasom, tako bi bilo i sa brodskim pa zato ne vidim da bi uopšte mogao da izgubiš na brzini.
Inspektor za visinu kabine
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Jel to tema da meni kontrirate, pošto sam verovatno odustao od ugradnje brodskog dizel motora sa Z nogom na Cranchi-ju :)
Šalim se naravno. Dobra ideja ti je to Zveki. Najveći zahvat i posao kod tebe bi verovatno bio prepravka korita. S obzirom da si ranije pričao da bi u korist platforme produžio korito onda bi se to moglo iskoristiti za dobijanje potrebnog švanca. Podržavam da se ova ideja realizuje, jer se meni tvoj Alibi dopada, nov je čamac i šteta bi ga bilo prodati.
Zveki
Korisnikov avatar

Post od Zveki »

Tacno Mileta, jedna od stvari zbog kojih mi se Alibi ne prodaje je i to sto je relativno nov camac, napravljen 2014 god, dobro zasticen i od lima solidne debljine, do sada nigde udaran ni ostecen. Nije bas stan ali mesta ima solidno, uz jos neke estetske i funkcionalne prepravke enterijera moze da sluzi godinama.

A sto kaze Uros, ma nek to i buci, smrdi, dimi, trese....ali malo trosi i glava ne boli :lol:
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Iskreno, ne mogu više da teglim njih dvojicu...gde god krenem, oni se privežu nešto da pitaju i onda tako pređemo 5km na moj motor :lol:

Slika

#

Šala naravno, ali ima smisla ovo što Zveki kaže. Ako već ima plovilo koje mu odgovara, onda treba videti da li je isplativo da se promeni pogon i da ne menja Alibi uopšte. A iskreno bih se mnogo obradovao kad bi to realizovao, jer sam siguran da bi taj motorni prostor bio kao apoteka znajući kolegu Zvekija :D
vlajko45
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 03 Dec, 2019 18:50
Plovilo: Danubius 800 Klasik
Dimenzije: 8m x 2.8m

Post od vlajko45 »

Drugari, evo da podelim na linku ispod slike brodića u različitim fazama. Na njemu je Torpedo 18 KS sa osovinskim vodom. Brodić je model Danubius 800 proizvodnja Kesić. Išao sam do Đerdapa bez problema a planiram ponovo čim se steknu uslovi.

Link za download vise slika:
https://we.tl/t-vKgELFQMPs

Slika

Slika

Slika

Slika
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

U ovo je korisno, skinuo sam sa onog linka za download, tu ima dobrih slika :handgestures-thumbupright:
vlajko45
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 03 Dec, 2019 18:50
Plovilo: Danubius 800 Klasik
Dimenzije: 8m x 2.8m

Post od vlajko45 »

Nadam se da će koristiti :handgestures-thumbupright:
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Vlajko Čamac ti je super. Lep oblik, ne sumnjam i da je isto tako plovan. Koliko vidim i prostor je unutra lepo iskorišten.
Zveki, kad je već Kesić radio čamce na pogon brodskim motorima, da li bi možda njega pitao za mišljenje i po mogućnošću da ti uradi prepravke na koritu.
Zveki
Korisnikov avatar

Post od Zveki »

Pa....pre jedno 15-ak godina bih mozda i pomislio da to uradim. Sada mislim bez da nesto vredjam, da covek nije vise za petljanje i rad sa camcima a rekao bih i da nema ni gde a ni sa cim al to mozda ajde i gresim.
To bi i za njega a i za mene bio hod po mukama.
Odgovori