Šupernica - volvo ležaj

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Odgovori
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m
Status: Offline

Re: Šupernica - volvo ležaj

Post od dell_mare »

Mene interesuje ima li kakav mešter da to ume da zameni na vodi? Meni se uvrnula grafitna nit pa škripi unutra pomalo
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Ti sam bez meštera to možeš promenuti. Nakrkaj tavotne masti u mazalicu da drži vodu, i menjaj pletenice po volji...
George
Korisnikov avatar

Re: Calypso-Bombonass

Post od George »

Sve nešto mislim da će i Terca jednog dana dobiti štop piksnu... :lol:... kada uvidiš surovu realnost... :lol:
Evo ja se javljam da ti uradim zamenu kada budeš odlučio jednog dana... :laughing-rolling: :obscene-drinkingcheers:... Može i na vodi...
Terca
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m

Post od Terca »

Očekujemo odmah zatim i da Linsen, Pedro, Bavaria, Halberg racey i ostali viđeniji graditelji jahti u sve svoje modele sa direktnom propulzijom ponovo počnu ubacivati štop piksne, i na taj način uvećaju opšte zadovoljstvo kupaca i korisnika jahti :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A statistika sa plovidbe se onda menja ovako: "plovil smo 60tak sati, to je 7-8 sati dnevno u proseku, gorivo i ulje nismo proveravali ali smo skoro svaki dan dotezali pletenicu i krkali mast da ne kaplje, pa onda malo i provera da nismo slučajno pretegli i da se ne greje... sve u svemu nije nam bilo dosadno"

Ta ajte molim vas...
George
Korisnikov avatar

Post od George »

Pa dobro, može i tako da se gleda... Svi ti brendovi koje si naveo su namenjeni krugu kupaca koji imaju para u neograničenim količinama, a istovremena ne znaju ni šrafciger da drže u rukama, niti su ga ikada držali. Onaj ko ima iole znanja i osećaja za mehaniku, neće mu predstavljati problem da na svakih 50-ak sati nagura malo tavote, i jednom godišnje dotegne štop piksnu, i istovremeno uživa u benefitima u vidu saznanja da ga nikada, ali nikada neće iznenaditi neko curenje koje sam bez ikakvih novčanih ulaganja i majstora može rešiti u roku 5 minuta, a kao drugo, nikada, ali nikada više neće trebati da razmišlja o tome koliko će mu majstor naplatiti zamenu volvo ležaja. Pošto sebe ne svrstavam u kategoriju koja kupuje Linsena, Bavariu itd, meni je mnogo lakše da se godišnje 3-4 puta latim mazalice nego da plaćam 400 evrića majstora plus ležaj 60 evra. Naravno kod mene je situacija malo komplikovanija zbog "piton drive" - a, ali sam i to sada video kako se rastavlja, pa sledeći put ja to sam mogu da odrađujem.
Još jedna stvar... Imao sam u rukama volvo ležaj, i novi i stari... Sa konstruktivne tačke gledišta mislim da je to jedna potpuno neozbiljna stvar u odnosu štop piksnu. Muka me hvata kada pomislim da mi ona dva jadna i ranjiva gumena brisača drže vodu.
I na kraju, još samo toliko, da ja još nisam video na brodovima koji nisu turističkog karaktera nego su da kažemo teretnog profila, za profesionalnu upotrebu, gurači, barže, itd da imaju volvo ležaj.
Poštujem tvoje tvoje, i mišljenje svih vas koji ste drugačijeg mišljenja od ovog mog, i znam da ste u velikoj većini, ali sam ja taj soj nautičara kome mehanika nije strana, i kome su ruke od tavote od detinjstva. Možda čak imam i potrebu da se nekada zamastim... Ko će ga znati?... :mrgreen:
Terca
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m

Post od Terca »

Ebaga, stavio si akcenat na nekakve pare o kojima nismo ni počeli da razgovaramo.

Važniji kontekst je da pomenuti graditelji prave brodove koji su namenjeni i za zonu plovidbe A, (CE kategorija A), tj. okeansku plovidnu... tj grade rekreativne brodove za cirkumnavigaciju, plovidbu oko sveta.
Smatrati uopšteno za nekoga ko nabavlja i oprema brod te pokušava da oplovi svet njime da ne zna da drži šrafciger je bezveze (I naravno ne plove svi koo sveta , ima i ko kupuje samo da se slika, i većina jeste takva ali nekoliko desetina hiljada ljudi ipak to uradi, baš sa tim lađama, a onda ih ne smatraš šupcima bez obzira da li imaju pare ili nemaju).

Isto tako, smatrati da je tehnički loše rešenje za zaptivanje osovine/statvene cevi ono koje se primenjuje na brodovima namenjenim cirkumnavigaciji i koje prihvataju osiguravajuća, reosiguravajuća, klasifikaciona društva širom planete jeste povod da opet razmisliš.
Pomeuti brodovi se koriste i u čarteru, npr tamo po Grčkama i u pogonu su celu sezonu 24/7, zamislil kada bi se na njima dotezala šupernica na svakih 15-20 sati.

Oprema na brodovima koji su namenjeni i za plovidbu oko sveta, upravo podrazumeva da nema u blizini majstora Zeke da ga nazoveš da ti reši problem (a iskreno se nadam se da ovu zamenu ruke nisi platio 400 evrića).

Na konstataciju da nisi video teretni brod sa volvo ležajem, jesi li nekad zamočio ruke u kaljužu takvog teretnog broda, jel na njima prihvatljivo da curi, ili da ima par storina litara bljuzge ispod motora?

U nekoj drugoj temi si pre par dana dao savet da se mašćura u piksnu dodaje na 15-20 sati, već po današnjem kursu je to 3-4 puta godišnje, u trećoj temi čoveku savetujemo da menja pletenicu nekom grafitnom jer mu to stalno kaplje... pa što mu bre kaplje kad se to sredi za 5 minuta i ne kvari se doživotno? Ne postoji ništa na ovom svetu što se ne kvari i što je doživotno.

Piksna jeste sasvim ok rešenje (ja ne kažem da ne može da se koristi i da to treba menjati na silu pre nego što se izasnira ili prerađivati po svaku cenu umesto da se promeni pletenica i centrira motor) ali je generalno komplikovano i za izradu-ugradnju i zahtevno za održavati, tu je u prednosti gumena šupernica. I sam si sada video da se na vodi menja lako i bez opasnosti, čak i kad mora da se menja.
Moje je iskustvo baš takvo a na tvom brodu sitauacija mora biti značajno i bolja, baš zato jer imaš python drive, imaš aksijalni ležaj, ukrućenu i centriranu osovinu koja se ne pomera napred-nazad, minimalna bacanja, ne skače ti DMB direktno po osovini 2 cm levo-desno na malim obrtajima i ne razbija semeringe... a Volvo ležaj ti je kao što znaš i najverovatnije sagoreo jer je ostao suv jesenas kad smo plovili za Sentu (verovatno i pre toga), jer je ceo motor primao falš vazduh od pogrešno izvedenog usisa vode mora koji je bio deljen sa wc-om koji si već bacio... . I impeler nam se zbog toga raspao, svašta se događalo.... čime ćemo onda da zamenimo impeler i on mora da je nepouzdan?

Dobro ti je Đole to tako, sad opušteno nakrcaj provijant i teraj što više i što dalje! Ne rješavaj problem koji nemaš!
George
Korisnikov avatar

Post od George »

... što bi profesor Kovačević rekao...
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Što se zamene tiče, ako se prilogodi interval zamene vađenju broda zbog mazanja antialgina, i to se sve radi kada je brod svakako napolju, cena volvo ležaja sa zamenom bude oko 100E. Što mu dodje na 25-30€ godišnje neke normalne upotrebe, a kod onih koji prave manje sati i mnogo manje...
George
Korisnikov avatar

Post od George »

Sa svime ovim ja mogu da se složim, i što si ti Zoki napisao, i što je dobri stari Reša pisao. Ono što mene u ovom trenutku čini malo revoltiranim je što me je volvo ležaj saterao u ćošak, i to redovno. Po povratku iz Opova je počeo toliko da curi, i to u stanju mirovanja, da sam bio prisiljen da na dnevnom nivou izbacujem vodu. Nisam mogao ni da zamislim da recimo 3 dana ne odem na brod, jer bi mi voda ih kaljuže koja je relativno plitka doprla do daščanog poda i možda preko njega. Curilo je baš, baš... E sad nije to bila neka enormna količina vode, možda litar-dva dnevno, ali je to sasvim dovoljno da mi za par dana poplavi pod u središnjem delu kokpita ako ne izbacim vodu. Jednostavno sam bio sateran u ćošak, i morao sam na brzinu da preduzmem nešto. Mogao sam da biram između majstor Zeke kome sam zaista platio 400 evra (300e ruke, plus 100e dolazak iz BG), ili da vadim brod na suvo u Luci Senta što bi koštalo sa vraćanjem u vodu 100 ili više eura, plus žešće maltretiranje sa njima oko termina za vađenje, a posle za vraćanje na vodu. Posle vađenja bi opet morao da jurim nekog majstora da mi to promeni jer python drive još nisam imao u rukama pa se nisam usuđivao da sam krenem da ga rastavljam, što se naknadno ispostavilo kao ispravna odluka, pa bih u najmanju ruku morao da dovodim Boroša iz NS da to rastavi, a ni on ne bi to radio za kikiriki.
E to je onaj momenat za koji tvrdim da mi se sa štop piksnom nikada ne bi mogao desiti. Nju ne bi nikada sagoreli kao volvo ležaj, ali ako bi i uspeli u tome, za 5 minuta se rešava problem.
Slažem se da Linsen i ostali brendovi u njihove ozbiljne brodice ugrađuju volvo ležaj i da je to onako kako treba, i da plove oko sveta, ali mislim da su ti volvo ležajevi drugog kvaliteta od onih koje mi ovde možemo da nabavimo. Zeka je zaista predložio da se u budućnosti ubaci štop piksna, upravo iz razloga što je kako kaže u poslednje vreme imao probleme sa novim volvo ležajevima koji u najkraćem mogućem roku procure.
... Ono što sam u drugim temama savetovao ljude kako i šta da rade sa štop piksnom, nije zato što je ona savršenstvo, već upravo suprotno, pa sam na osnovu mog pozitivnog iskustva, i nekog znanja koje sam stekao, hteo da to podelim sa drugim ljudima kako bi i njima radila kako treba... Jer itekako može da radi kako treba.... Ona jeste zahtevna po nekim pitanjima, ali ako se napravi kako to dolikuje, i malo se mastiš i zabavljaš oko nje radi bezprekorno. Nebitno je da li krkaš mast na svakih 15, 20 ili 50 sati. Dešavalo mi se da sam to radio i posle 10 sati, a bilo je da sam i zaboravio da postoji, pa je nisam dirao možda i 50 sati. Meni nije teško ni posle svake plovidbe da krnem malo tavote, a mnogo mi je stresnije da razmišljam da li će, ne daj bože i nov volvo ležaj da procuri jer možda potiče iz neke Kineske male privrede.
I pored svog revolta neću da tvrdim da ću po svaku cenu da menjam volvo ležaj za štop piksnu.Bilo bi to svakako nepromišljeno, čak i posle ovog seksa što se meni desio. Sada hvala bogu ne curi, i nadam se da će tako i ostati. Sa ovom malo skupljom zamenom sam kupio znanje oko rastavljanja python drive-a, što mi je Zeka nesebično predao, i što je još vrlo bitno, kupio sam vreme da složim misli, i vidim kako će novi volvo ležaj da se ponaša... Možda mi se i svidi pa za neko vreme postanem vatreni pristalica i zagovornik volvo ležaja. Za sada nisam...
George
Korisnikov avatar

Post od George »

Uf, sad vidim da je Uroš već pisao posle Zankikija. Ovaj moj poslednji post bi trebalo da je odgovor u vezi našeg pisanija u vezi šupernice, što bi Uroše baš i mogao da prebaciš u onu temu o šupernici. Sa Rešom smo se baš raspisali o toj evergreen temi pa smo malo otišli u off, ali tako je to kada dva ovna ukrste rogove, pa tu diskusiji nema ni početka ni kraja... :D
Odgovori