George napisao: ↑Nedelja 11 Apr, 2021 18:19
Mislim da je tu u prvom planu zalazak sunca a ne držač za štapove. Prelepo...
George,
Na početku dana je ideja bila da slikam držač, ali je prošao ceo dan u prolećnom pranju broda i ja sam zaboravila. Pred kraj dana, kada sam se setila, se zalazak neplanirano ušunjao i obezbedio super sliku.
Nevena napisao: ↑Nedelja 11 Apr, 2021 13:46
Evo, konačno lep vikend i prilika da isprobam da li držač za štap koji sam dobila od Djordja može da se montira na Eon.
Jaoo Nevena, slika je genijalna!!! Nadam se da držač odgovara i da ćeš sa njim uspeti prave trofejne primerke da upecaš
A ostali će uskoro videti, kad vreme dozvoli, kako ja uživam u rakiji koju mi je Nevena poklonila
Pošto planiram ugradnju komandi na Singila mingi, počeo sam sa nabavkom potrebnih delova. Pošto imam stariju Hondu 8, da li neko možda ima neki od potrebnih delova za te radove, a da mu je višak? Ili bar po nekim "prijateljskim cenama"
Mislim na sajle, jednoručnu komandu, nosač sajli, povratnu šipku, sajlu upravljača, glavu upravljača i slično?
Za sad imam samo kormilo i dobru volju
Imaćemo te u vidu. Ja sam do skoro imao neke sajle 2,5 metra, i dvoručnu komadu. Stajale sigurno 2 godine u garaži. Nikom nisu trebale pa otišle na oglas. Sada znamo šta tražiš pa možda nešto ispadne. Možda ja imam jednu prohromsku cev koja ima navoj na koji se može navrnuti telefleks sajla, e sad tu treba i jedan nosač kojim se ta cev pričvrsti za čamac, ili uvuče kroz tunel na kleštima novijih motora. Pogledaću u garaži,pa ti slikam kada stane ova dosadna kiša.
Mileta napisao: ↑Ponedeljak 06 Dec, 2021 12:17
Imaćemo te u vidu. Ja sam do skoro imao neke sajle 2,5 metra, i dvoručnu komadu. Stajale sigurno 2 godine u garaži. Nikom nisu trebale pa otišle na oglas. Sada znamo šta tražiš pa možda nešto ispadne. Možda ja imam jednu prohromsku cev koja ima navoj na koji se može navrnuti telefleks sajla, e sad tu treba i jedan nosač kojim se ta cev pričvrsti za čamac, ili uvuče kroz tunel na kleštima novijih motora. Pogledaću u garaži,pa ti slikam kada stane ova dosadna kiša.
Mileta, to za cev ćemo zajedno proveriti, da li ona uopšte pasentuje kod mene
Ako nekom treba sidreno svetlo,poklanjam.
Planirao sam da ga stavim na svoj camac,ali posto se ja nocu ne sidrim,nego se vozikam,ne treba mi.Jedina mana sto je crna plastika pukla,ja sam je zalepio al nisam testirao dal pusta vodu.
Evo ja ću biti kolegijalan da kažem da ti to svetlo treba, za vozikanje noću.
U stbari, za marlin i za noćnu plovidbu, samo to svetlo treba, i samo takvo svetlo je dozvoljeno.
Treba i za sidrenje, zato se naziva sidrenim, ali to je druga priča.
Terca napisao: ↑Subota 19 Nov, 2022 06:10
Evo ja ću biti kolegijalan da kažem da ti to svetlo treba, za vozikanje noću.
U stbari, za marlin i za noćnu plovidbu, samo to svetlo treba, i samo takvo svetlo je dozvoljeno.
Treba i za sidrenje, zato se naziva sidrenim, ali to je druga priča.
Krmeno svetlo je jedno od svetala kojima se obeležavaju čamci i brodovi za vreme plovidbe noću, kao i jarbolno i bočna.
Marlin je čamac sa sopstvenim pogonom kraći od 7m, i on noću obavezno ističe jasno belo svetlo vidljivo sa svih strana, 360 stepeni.
Istim svetlom se obeležava i usidreni čamac, bez obzira na gabarite.
Čamci duži od 7m moraju da imaju jarbolno, bočna i krmeno svetlo.
Marlin može da ističe, a ne mora, jarbolno, bočna i krmeno.
Isticanje krmenog svetla (ono se postavlja po krmi prema nazad, vidljivo je 135 stepeni), bez jarbolnog i bočnih je protivu pravila.
I još jedna zgodna stvar: krmeno svetlo i ne mora da se postavi na čamcima, ni onim dužim od 7m, ukoliko se jarbolno (vidljivo pod 225 stepeni) zameni jasnim belim vidljivim pod 360 stepeni (a to bi mu bilo sidreno).
Daklem, sačuvaj to svetlo, treba ti, krmeno samo za sebe nije rešenje.
Terca napisao: ↑Subota 19 Nov, 2022 07:29
Krmeno svetlo je jedno od svetala kojima se obeležavaju čamci i brodovi za vreme plovidbe noću, kao i jarbolno i bočna.
Marlin je čamac sa sopstvenim pogonom kraći od 7m, i on noću obavezno ističe jasno belo svetlo vidljivo sa svih strana, 360 stepeni.
Istim svetlom se obeležava i usidreni čamac, bez obzira na gabarite.
Čamci duži od 7m moraju da imaju jarbolno, bočna i krmeno svetlo.
Marlin može da ističe, a ne mora, jarbolno, bočna i krmeno.
Isticanje krmenog svetla (ono se postavlja po krmi prema nazad, vidljivo je 135 stepeni), bez jarbolnog i bočnih je protivu pravila.
I još jedna zgodna stvar: krmeno svetlo i ne mora da se postavi na čamcima, ni onim dužim od 7m, ukoliko se jarbolno (vidljivo pod 225 stepeni) zameni jasnim belim vidljivim pod 360 stepeni (a to bi mu bilo sidreno).
Daklem, sačuvaj to svetlo, treba ti, krmeno samo za sebe nije rešenje.
Hvala na pojasnjenju.Prosledio sam ga dalje kolegi sa foruma.Ja i ovako i onako nemam gde da ga postavim,nazad imam na boku ogradice.Zato sam resio da ugradim krmena.Generalno ne bih ni krmena ugradjivao,al takih debila nocu ima na vodi ovde po NS,da sam morao par put da bezim da me ne ubiju od pozadi.