Ne svidja mi se zvuk ,niti motora ,niti to lupkanje u pozadini ..Tako zvuči motor koji je hladan ili nema radnu temperaturu...a lupkanje može biti u statvenom vodu na izlazu iz korita il pak u ležaju kod propelera.moguće da su ranije stavljali tvrdu gumu, lojanicu ili azbestni snjur u funkciji ležaja...Sada ima specijalnih ležajeva koji se ne podmazuju uljem,već koriste vodu kao fluid...a volvo ležaj čuva brod /čamac od potonuća. Sistem je razvijen iz auto industrije ,isti princip kao manzetna poluosovine do menjača,koja ima za funkciju da zadrži ulje u menjaču pri rotaciji poluosovine. Aquadrive se može lako napraviti od 2 homokineticka zgloba ...max 100€. Će koštati Uradi sam a ne 1000€ iz prodavnice..
Motor jeste hladan, snimano je cim sam krenuo uzvodno sa marine, e sad kako to zvuci na zvucnicima/slusalicama u odnosu na uzivo, sigurno da ima razlike. Uglavnom, sad je posle sredjivanja zvucne izolacije i promene celog kucista filtera vazduha, potpuno drugaciji prigusen i ujednacen ton. Ima jedan snimak gde smo u nocnoj plovidbi nas cetvorica, i motor se na snimku skoro i ne cuje na 1600rpm
Apropo nosaca, interesantno je da kad sam u motornom prostoru i priblizim se osovinskom vodu, uopste ne cujem taj zvuk lupanja. Kao da uopste nema veze sa osovinom. Cujem ga samo spolja u levoj komori i sa leve strane. Takodje sam primetio da mi se drvenarija od klupa u blizini motora oozbiljno pomera dok motor radi, od vibracija, ali se i ne cuje. Siguran sam da je vreme da se zamene svi nosaci, a vrlo je verovatno da ce samim tim i vibracije postati manje i taj zvuk nestati, od cega god da dolazi...
Uroše,otvori poklopac motora i posmatraj osovinski vod i statvenu cev za početak i vidi da ne baca ...moguće da je popustio neki var statvene cevi ...ili nosač tj ležiste motora..nekad neznanje može skupo pkoštati ... varovi moraju biti izvedeni sa baznim elektrodama i kvalitetnim aparatom ...kreni napred -nazad i vidi da li lupa u oba smera..može biti problem u kopči,obzirom da trpi velike sile,obzirom da nema odrrivnog ležaja,koji bi amortizovao udare na kopču....ako se ne snadješ,možemo zajedno pogledati ...
Poslednja izmena od luckyboy u Utorak 20 Okt, 2020 16:53, izmenjeno 1 put ukupno.
Bravo Steps. U leru možemo videti ako nosači motora ili kolevka motora imaju problem.. mogao bi Uroše da uradiš video snimak rada motora i sa fokusom na donje postolje pri promeni režima rada ..ler i 2500rpm.
Lupa i kad nije u brzini, samo se lupanje javi na manjem rasponu obrtaja npr od 1700-2000rpm i malo je veca frekvencija, lupa "sitnije". Taj zvuk ima potpuno identicnu frekvenciju kao i vibracija motora, vidim npr po sajlama na ogradi, kako one vibriraju u istom ritmu se javlja i zvuk negde u toj bocnoj komori
Ako ne dovedem majstora pre, onda cu snimiti kako radi na kojim obrtajima kao i trenutak paljenja i gasenja kad se najvise i zatrese
Najvise me zanima iz iskustva ljudi sa foruma, ako su imali slucaj da im je otisao jedan nosac ili vise njih, kako se to manifestovalo?
Kada ti ode nosač motora ,pri radu se neravnomerno motor propinje ...možeš uzeti pajser,i podvući pod svaki nosač motora i Probaj da nategnes ..ako je dobar on se neće pomerati ...ako je pukao on će ti odmah pokazati...a pre toga dotegni matice nosača..da vidiš da se nisu olabavile....inače matice moraju biti sa plastičnim osiguracima ..Ujedno ,kada je motor hladan ,Probaj da ga zaljuljas ,a jednom rukom pipaj kolevku motora ,da nije var negde popustio. ..to sve sam mozeš uraditi uz pomoć prijatelja,pre nego što zoveš bilo kod majstora.
Nosaci provereni kao sto je Luckyboy preporucio, tacno se vidi da se guma odvojila od metala i moguce je motor podici dobrih centimetar i dva...
Posto je nosace tesko naci, a originalni dok dodju do nas budu izuzetno skupi, interesuje me da li je neko imao iskustva sa ovim ljudima. Oni proizvode razne nosace, i mogu da naprave po uzorku koji donesem:
Naravno, kad premerim ove moje ili nadjem na netu sve dimenzije, Lucky mi je rekao da postoji mogucnost da nadjem takve nosace od nekog vozila.
Bilo kako bilo, vrlo rado bih to odradio u toku ove zime ako bude moguce.