Zazimljavanje brodskog motora, WC-a i sistema za vodu

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Odgovori
Steps
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 15 Jul, 2019 17:45
Plovilo: Adriatik
Dimenzije: 8.9m x 2,65m
Status: Offline

Zazimljavanje brodskog motora, WC-a i sistema za vodu

Post od Steps »

Stigla zima..pa da pokrenem temu u kojoj nemam velikog iskustva....Prosle godine sam motor zazimio negde sredinom januara....i krajem februara ga "odzimio"....WC posto nije radio i nije bilo vode nisam ni zazimljavao....
Ove godine cu WC zazimiti za vikend..a motor cu malo sacekati da vidim sta ce reci prognoza...hteo bih da odrzim tradiciju voznje prvog januara...
Plan mi je da zatvorim ventil na trupu broda koji napaja WC..skinem crevo,..i istim crevom iz kante u kojoj je pripremljen ekoloski tj. ne toksicni antifriz isperem solju....
Prosle godine sam 10 litara eko antifriza placao 1600 dinara..ove godine 4500 dinara....svi kazu da je cena sirovina otisla u nebo...trgovci :evil:
Slicnom procedurom zazimljavam motor po uputstvima iz korisnickog uputstva za Vetus motore...zatvorim vetil na trupu..otvorim filter za sirovu vodu...upalim motor i kroz filter sipam antifriz dok se ne pojavi na izduvu....iskljucim motor i to je to...
Naravno ispraznim sve tankove za vodu i sve pumpe za vodu....
Dodajte ako sam nesto preskocio....
Kakva su vasa iskustva kada treba zazimiti brodski motor tj. pri kojoj temperaturi vazduha....
broker975fx
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 28 Jan, 2021 07:31
Plovilo: Remorker
Dimenzije: 13mx2.9m

Re: Zazimljavanje brodskog motora, WC-a i sistema za vodu

Post od broker975fx »

Pa realno trebalo bi da bude dobat minus, kod mene se ni na -5c unutar motornog prostora nije nista mrzlo. Ja ventile za dovod vode uvek drzim zatvorene. Ono sti uradim je da nalijem antifriz u filter koji napuni i creva do ventila. Onda otvorim na trenutak ventile i odmah zatvaram. To radim ne znam ni sam zasto.

Dalje otvaram dva ventila na pumpi za vodu da bi iz kucista izasla voda koja bi tu bila zarobljena.
Takodje ispustam svu vodu iz motora i izmenjivaca.

Kada dodju bas hladni dani onda obavezno u motorni prostor palim sijalicu od 100w koja radi dokle god se temperatura ne postane normalna.
Iz klonje sundjerom samo pokupim vodu i to je to.
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Dobra tema :handgestures-thumbupright:

Ne radim nista mnogo drugacije od vas, ali opisacu i moj proces vinterizacije.

Ja sam ove godine uzeo obican antifriz koji sam razblazio sa malo vise destilovane vode, cisto da ne bude mnogo agresivan. Njega sam koristio za ispiranje rashladnog sistema i izduva. Zavrnem ventil za usis vode, otvorim filter za vodu i upalim motor da odradi malo dok mu ja kroz filter sipam taj razblazeni antifriz. Antifriz iz filtera prolazi kroz kopcu, impelersku pumpu, izmenjivac toplote i zavrsava u crevu auspuha i muffleru gde zamenjuje vodu od ranije. Posto mi je izduv zgodno pozicioniran, onda mogu da okacim plasticnu kantu od 25L da skuplja sve sto izlazi, pa lako vidim kad izadje sva voda i krene antifriz. Cim se to desi, prestanem da sipam antifriz i gasim motor posle 5-6 sekundi jer za to vreme motor izbaci iz koliko moze tog antifriza iz izduva. Antifriz koji sam skupio u kantu ne prosipam u Dunav vec nosim na obalu, iz ekoloskih razloga.

Onda uradim ono sto je i Broker pomenuo, naspem antifriz u filter vode, i na kratko odvrnem ventil da bih zarobio antifriz u kuglici ventila. Racunam da moze samo da pomogne...

#

Sto se tice WC solje, u nju sipam zimsku tecnost za vetrobrane jer ona nije agresivna po gumu a stiti do -20'C. Par puta ispumpam da izadje voda iz creva i opet zarobim tu zimsku tecnost u ventilu tako sto ga zatvorim dok pumpam. Dovodno crevo za ispiranje WC solje mi nije u funkciji i taj ventil je spolja blokiran tako da ne moze da pravi problem.

Isto uradim i sa odvodom sudopere jer je ventil ispod vodene linije - zimska tecnost i zatvaranje ventila.
Inspektor za visinu kabine
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Post od dell_mare »

Meni je sistem hlađenja zatvoren skroz, pa sve zavisi od stanja antifriza koji je već u sistemu. Imam spravu za merenje njegovog svojstva pa je uvek pred jake mrazeve umočim u čantru i izmerim do koliko stepeni ne ledi (ove godine je bilo do -18C). Što se tiče ostale tekućine po brodu, ispustim vodu iz tanka za vodu kao i hemijski WC. Vrata od kabine dobro pritvrđujem da mi se ne useli neka mačka ili pacov u kabinski deo, pun dušeka kao i ponešto hrane. Mi svraćamo na brod redovno pa uvek ima hrane a i plovimo s vremena na vreme.
nele
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 30 Dec, 2019 11:03
Plovilo: Aquarius 320
Dimenzije: 9.6m x 2.45m

Post od nele »

Lepi, prakticni saveti i za mene pocetnika ! Drugar mi je pre neki dan ispustio vodu... Ovo sa tecnoscu za vetrobrane je super ideja. Hvala Urose. Stizemo za vikend, pa resavam taj deo ja !

Slika

Slika

Slika
Odgovori