Popravka elisa

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Odgovori
dora
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 09 Mar, 2024 21:01
Plovilo: Brodić holandski
Dimenzije: 8,5m x 2,75m
Status: Offline

Popravka elisa

Post od dora »

Pozdrav drugari, nije me bilo odavno ali tu sam :)
Desilo se i to čudo, iskoristio sam vodostaj i izvadio ladjicu. Sem ostale reparacije boje utvrdjeno je i zašto drma guzom, elisa je malkic opaljena negde, da li ja ili neko drugi nebitno.
Zanima me da li imate preporuku gde da je popravljam, Na jednom kraku fali parče, drugi je malo kriv a za treći ne mogu da procenim, izgleda ok.
Da idem da kupim drugi brod u Holandiju ili da ovo popravim :)
Prikačeni fajlovi
elisa za forum2.jpg
elisa za forum2.jpg (237.19 KiB) Pogledano 3228 puta
elisa za forum.jpg
elisa za forum.jpg (239.63 KiB) Pogledano 3228 puta
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Re: Popravka elisa

Post od zankiki »

Jedini koji mi pada na pamet je Marko iz Stare Pazove, meni je i pravio novu elisu naspram stare, e sada ovde fali baš veliko parče...
Najbolje ga nazovi pa proveri... Poslao sam ti broj.
dora
Korisnikov avatar

Post od dora »

Hvala, pozvaću ga i poslati slike ako treba...
Ono kad sam posle havarije na sa užetom vadio kanap na kanalu pipao sam elisu i delovalo mi je da je oštećenje odgore i znatno manje, sad kad sam je skinuo baš je komadina :)
Terca
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m

Post od Terca »

au bre, nisam siguran da je to za popravku...

ja sam (manja od ovog) oštećenja svojevremeno sanirao kod Cubike (metalizacija i zavarivanje) oni su to nekako malo sa štapom i kanapom, malo sa nekim šablonom koji su pravili i sa komparatorima... i posle balansirali statički (tj da ni jedan krak ne preteže), nije to ispalo suviše hrđavo.

Posle sam vežbe radi dinamički balansirao celu osovinu sa sve prirubnicm i propelerom ovde: https://www.rotech.rs/, rezultati su bili iznenađujuće dobri a korekcije ne prevelike.

Ni jednima ni drugima ova lađarska tehnika nije u fokusu ali su bili vidno inspirisani da pomognu (izgleda da sam odavao utisak očajnog a dobroćudnog ludaka).

Na kraju sam slučajno naleteo i nabavio ganc novi propelerčić, ali ga nisam nikad ugradio jer prethodna đunta posle opisanih intervencija još uvek radi ko sat.
dora
Korisnikov avatar

Post od dora »

Nikako da stignem do njih, pravim držače za brod da mogu raditi sad stoji kao koza na trećem spratu. U medjuvremenu su me svi majstori do kojih sam došao odbili. Ovog Zankikijevog su i drugi preporučili ali kaže ne može da garantuje pa nežće da prihvati, ostaje Rijeka kao opcija, Holandija ili Cubika :) A na kraju možda i odem do holandije i kupim drugi brodić i ipak doplovim za života :)
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Ako je aluminijumska elisa nađi nekog majstora da ti zavari otkinuto parče iste debljine. Od gipsa napravi otisak (šablon) na zdravom peru. Šlajfericom obrusi višak zavarenog dela, Onda nekim plamenikom zagrevaj i modeliraj prema otisku u gipsu. Da bi ti bilo sve gkatko tečnim metalom pregituj zavareno mesto, lepo ošmirglaj. Verujem da ćeš uspeti da je središ. Skoro sam sa jednim drugarom ređivao jednu svoju od Honde i eno je kao nova. Jednu sam nosio Marku u Pazovu, čekao sam 3 meseca, nije loša ali ova koju sam sam nosio na zavarivanje, i drugar uradio gore opisani postupak kao nova.
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Brodske elise su uglavnom od bronze, aluminijum se lako lomi...
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Pretpostavio sam, zato sam i napisao, "ako je od aluminijuma"
O popravci bronze ne znam ništa.
Odgovori